Tosa inu – japansk kamphund

Tosa inuTosa inu er en hunderase fra Japan som ble avlet frem i årene rundt 1900. Japan har en eldgammel tradisjon for hundekamper, og dette var bakgrunnen for at tosa inu ble til. Den var et resultat av kryssavl mellom en japansk rase, kalt shikoku, og ulike europeiske raser som vorsther, grand danois, sankt bernhard, og forskjellige typer bulldog, bullmastiff og bullterrier.

Utseendemessig er dette åpenbart en hund av typen mastiff, med langstrakt og overmåte kraftig kropp. En hannhund kan veie godt over 50 kg. Halsen er kraftfull og pelsen er kort og tettsittende. Hodet er også stort, som på de fleste mastiffer, med svære kjever. Fargen er rød og noen ganger gulbrun.

Selv om tosa inu ble avlet frem som kamphund, er den også en anvendelig hund på mer legitime områder. Den kan for eksempel godt brukes som vakthund. Til en familie er den imidlertid forholdsvis dårlig egnet, hvilket nok også er grunnen til at denne hunden er ulovlig i Norge og mange andre land. Årsaken er at dette er en ganske aggressiv og pågående hund som trenger tydelig lederskap, stram disiplin, og kontinuerlig aktivitet. Det er en modig og lojal hund, men alt for krevende for de fleste ordinære hundeeiere. I tillegg er den svært skeptisk til fremmede, både mennesker og dyr.

Det er ganske store forskjeller på den opprinnelige tosa inu fra Japan og de hundene som etter hvert har blitt avlet frem i en del andre land. Der har man lagt stor vekt på å få frem så store hunder som mulig, noen helt opp i mot 100 kg, og i mange tilfeller åpenbart til bruk som kamphunder. Slike hunder, som også kan være avlet frem som spesielt aggressive med hensikt, kan naturligvis være svært farlige. I Malaysia hevdes det for eksempel at det skal ha vært mange angrep av slike hunder på mennesker, særlig på barn.