Hunderaser – hvordan velger man?

Dog BreedsAlle hunder tilhører samme art og er fra et genetisk synspunkt svært like. Det er kanskje litt rart å tenke på når vi vurderer hvor ulike hunder kan være i både størrelse, utseende og atferd, men alle er faktisk det samme dyret. I følge forskere på dette feltet er det også mindre forskjeller, og til dels også mindre systematiske forskjeller, mellom forskjellige hunderaser enn det mange (særlig de som tjener penger på det) liker å tro. Den oppdelingen av hunderaser som brukes av kennelklubber gjenspeiler ikke noen systematisk og vitenskapelig klassifisering. Fra et mer vitenskapelig synspunkt finnes det i grunn bare fire hovedtyper hunder: den gamle verdens hunder (dvs. de som minner mest om ulv), jakthunder (eller moderne hunder), gjeterhunder og til slutt mastiff-typen hunder (store hunder som gjerne brukes som lavinehunder o.l.).

Å velge en spesifikk hunderase er imidlertid vanskelig for mange, kanskje særlig for de som ikke har hatt hund før. Mange velger nok også feil, hvilket gjerne fører til mistrivsel både for hunden og for eieren og familien. Derfor er det viktig å ta hensyn til en rekke faktorer før man velger hund. Husk at lydighet og disiplin hos en hund er et resultat av omfattende trening og opplæring som du selv vil måtte stå ansvarlig for. Noen hunderaser, som for eksempel gjeterhunder og jakthunder, er også svært energiske og vil gjerne bli misfornøyd hvis de ikke blir luftet flere ganger om dagen. Dersom man selv er av den bedagelige sorten som liker seg best foran en skjerm på stua, vil en slik hund være et dårlig valg (kanskje med mindre det her dreier seg om et bevisst livsstilsvalg som kan følges opp gjennom mange år).

Det er også viktig at man ikke anskaffer en hund til et barn. Bare voksne er skikket til å holde hund, og selv det å overlate en hund alene med et barn er langt farligere enn de aller fleste mennesker er klar over.