Fila brasileiro – slavejegeren

I likhet med tsjekkoslovakisk ulvehund har hunderasen fila brasileiro en nokså broket historie bak seg. Der den tsjekkoslovakiske ulvehunden ble til som angrepshund for militære styrker i et kommunistdiktatur, fulgte fila brasileiro i conquistadorenes fotspor, hjalp dem med å underlegge seg det amerikanske kontinent, og ble deretter brukt til å spore opp slaver som rømte fra plantasjene.

Fila BrasileiroRasen har ganske sikkert utviklet seg fra de hundene spanjolene og portugiserne tok med seg over Atlanteren i tidlig nytid, som i hovedsak var kamp- og jakthunder. Krysninger mellom forskjellige mastiff- og blodhundlignende raser ga som resultat en stor, aggressiv hund med ekstreme ferdigheter når det gjelder sporing. Dette ble derfor den foretrukne hunderasen blant de store plantasjeeierne i Brasil, som etter hvert hadde flere millioner slaver fordelt på store landområder.

En fila brasileiro kan være et fryktinngytende dyr. Hannhunden veier mellom 50 og 80 kilo, med andre ord tilsvarende et menneskes vekt. Den er både stor, pågående og aggressiv, og svært mistroisk overfor fremmede mennesker og dyr. Hunden må ha mye mosjon og aktivitet for å trives, og passer best som brukshund. Den er særlig egnet som gjeterhund og vakthund. Ett av de unike trekkene ved denne hunden er at den beveger seg ved å flytte begge bena på samme side samtidig, på samme måte som en kamel. Dermed ser det nesten ut som den flyter bortover bakken, og denne elegansen paradoksalt kombinert med den enorme størrelsen har gjort at fila brasileiro i mange land er en populær utstillingshund.

Grunnen til at mange er mistenksomme til denne arten er nok delvis den selsomme historien og delvis det faktum at dette er en svært uredd og pågående hund som lett kan skape frykt både hos voksne og barn. Den har også et litt ustabilt lynne og kan være vanskelig å holde i tømme når den er misfornøyd.