Argentinsk dogge – kraftfull og robust

Argentinsk dogge, også kjent som dogo Argentino eller argentinsk mastiff, er som ganske mange hunderaser resultat av en enkelt manns prosjekt med å få frem akkurat den hunden han ville ha. I dette tilfellet var det den argentinske legen og professoren Antonio Nores Martinez som bestemte seg for at han ville ha en hund til å jakte storvilt med, men som også kunne fungere som vakthund og lojal familiehund. Utgangspunktet var en såkalt Cordoba kamphund, kjent for sin størrelse og voldsomme temperament (denne rasen er utdødd i dag). Nores bestemte seg for å krysse denne rasen med andre store, tøffe hunder som grand danois, bulldog, boxer, irsk ulvehund, osv. Resultatet ble en helt ny rase, faktisk den eneste hunderasen fra Argentina (derav navnet).

Dogo ArgentinoHunder av denne rasen er store og langstrakte, og svært robuste og kraftfulle. Det er svært tvilsomt om denne rasen i det hele tatt er egnet som familiehund, det må i tilfelle være hos en svært erfaren og kompetent eier. Av denne årsaken har rasen blitt forbudt i Norge og noen andre land, men den brukes fortsatt ganske mye i Argentina og andre land, særlig som jakthund og vakthund. I noen grad brukes den også som kamphund der denne sporten fortsatt forekommer.

Selv om argentinsk dogge er en stor, aggressiv, og krevende hund, er det likevel ikke slik at den er spesielt farlig under vanlige omstendigheter. Antonio Nores Martinez utviklet nemlig rasen med tanke på at den skulle jakte sammen med andre hunder, og derfor måtte den ha sosiale egenskaper såvel som styrke og utholdenhet. I noen land brukes argentinsk dogge derfor blant annet som politihund. Det er med andre ord ikke slik at dette på noen måte er en drapsmaskin, men snarere en ganske krevende hund som krever den rette herre. Spesielt for rasen er også at levealderen er forholdsvis kort, bare 10 – 12 år.